Viering jubileum 850 jaar Zaamslag

p1De Stichting Zaamslag 850 jaar nodigt u uit op donderdagavond 3 april aanstaande voor de een feestelijke viering van het jubileum 850 jaar Zaamslag. Hiertoe brengt de stichting een aantal historische personages tot leven, aan de hand van wiens getuigenissen het publiek een fascinerende wandeling maakt langs belangrijke momenten in 850 jaar geschiedenis van Zaamslag. Tal van dorpelingen verleent hieraan medewerking, zij het voor of achter de schermen, als uitbeelder of als uitvoerend musicus. Hiermee zullen wij de festiviteiten omtrent het jubileum 850 jaar afsluiten, maar de stichting gaat uiteraard door (ondermeer met het onthullen van een reconstructieschildering deze zomer en waarschijnlijk een tweede symposium later in 2014). De toegang tot de feestelijke avond is gratis, begin is om 20.00 uur.

Op 3 april as. presenteren we ook de tweede uitgave van de Stichting Zaamslag 850 jaar. Deze gaat over de kerken en kerkgebouwen van Zaamslag, de afgelopen 850 jaar. Eén van de, zo niet het bekendste, thema van Zaamslag. Nu vooral uit het oogpunt dat kerkgebouwen veel vertellen over sociale cohesie, innovatiedrang, bouwhistorie et cetera. Het boek ‘Het Plein te Zaamslag: een geschiedenis in kerken’ beschouwt de kerkgebouwen vanaf de locatie die al sinds de vroegste jaren van het dorp de locatie is van de dorpskerk: het Plein. De drie predikanten van de Zaamslagse kerken schreven speciaal voor ons boek elk een Ten Geleide.

Verder is het boek rijk geïllustreerd met historisch fotomateriaal dat niet eerder werd verspreid en met foto’s die speciaal voor het boek werden gemaakt. Het boek is een publieksboek: er is oog voor het grote verhaal en wetenschappelijke theorie, maar ook voor de kleine anekdote. De lezer kan meeduiken in de geschiedenis, 200 bladzijden lang.

Het boekje is de tweede uitgave uit de boekenreeks van Zaamslag 850 jaar. Deze heeft ondermeer als doel de achterstand in onderzoek te Zaamslag in te halen. Een unieke uitgave! Zie hiervoor onze webwinkel.

Wij hopen u te verwelkomen op de historische avond!